Prisvindere

Timbuktu Prisen 2023

Vinderprojektet følger kokainens rejse fra start til slut. Den colombianske kunstner Juan Arreaza og fotojournalist Mads Nissen vil vise rejsen, fra kokainen bliver fremstillet i Colombias forsømte landområder til den smugles ud af landet i narkobåde ved kysterne og ’muldyr’ i lufthavnene og ankommer til Europas havne. Gennem Nissens fotografier og Arreazas malerier, tegninger og installationer forfølges kokaiens blodige og lukrative spor gennem den kriminelle underverden og frem til natklubberne herhjemme.

Timbuktu Prisen 2022

Timbuktu Prisen på 100.000 kr. går i 2022 til journalisterne Mette Mølgaard Henriksen og Mie Olsen og projektet ”Ecocide på danskernes dagsorden”. Mette Mølgaard Henrikesen og Mie Olsen ønsker med deres journalistik at ændre en skæv verden og få belyst det vanvid, at man mange steder stadig den dag i dag kan slippe ustraffet fra at ødelægge Moder Jord.

Timbuktu Prisen 2021

Timbuktu Prisen 2021 på 100.000 kr. gik til dokumentaristerne Hanne Selnæs og Tina Harden og deres arbejde for at skabe dialog, viden og forståelse gennem idræt.

Timbuktu Prisen 2019

Timbuktuprisen 2019 gives til Peder Frederik Jensen for hans befriende nye syn på dem og os. Og for hans arbejde med at skabe forbindelse og genkendelse mellem situationer i Syd og Nord. Men også for at fokusere på paradokser, som den globale virkelighed anno 2019 er fuld af.

Timbuktu Prisen 2017

Peter Tygesen blev indstillet til Timbuktuprisen af formanden for Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnborg, ikke i sin egenskab af det, men som seniorforsker hos DIIS – og leder af et forskningsprojekt, som lige netop vil komme til at indgå i det projekt, som Peter vil bruge Timbuktuprisen til.

Timbuktu Prisen 2016

Timbuktu Prisen 2016 gik til Jounalistbureauet TANK v/Sven Johannesen, Sune Gudmundsson og Lasse Wamsler. Fordi de kan rapporterer hele historier, spændende og velskrevet om mennesker af kød og blod, garneret med elegant grafik og videoer, spændende effekter og fascinerende drone-optagelser, så bliver man suget ind i historierne.

Timbuktu Prisen 2015

DANWATCH får årets pris for sin vigtige rolle som CSR-vagthund i arbejdet med at fremme virksomheders samfundsansvar. På den måde er DanWatch med til at fremme ansvarlig vækst og udvikling.

Timbuktu Prisen 2014

Signe Byrge Sørensen er indstillet til årets Timbuktu-pris, fordi hun gennem de sidste 16 år som filmproducer har vist dygtighed, ihærdighed og engagement i at udvikle  dokumentarfilmens rolle og placering i dansk u-landsoplysning.

Timbuktu Prisen 2013

I 2013 modtog Mads Nissen, Jette Aagaard og Eva Jung fra Berlingske Timbuktu Prisen på 100.000 kr. Holdet stod i 2012 bag en omfattende serie om ”Blodobligationer”, der handlede om, hvordan bl.a. danske pensionsmidler blev investeret i afrikanske statsobligationer hos undertrykkende regimer.

Timbuktu Prisen 2011

Tre gange har den sydafrikansk bosiddende fotograf og filmmand Jørn Stjerneklar været indstillet til den prestigefyldte Timbuktu Pris for kritisk u-landsjournalistik. I 2011 lykkedes det, og han fik tildelt prisen på 100.000 kroner.

Timbuktu Prisen 2010

Thomas Aue Sobol vinder Timbuktu Prisen 2010. Den 33-årige freelance journalist har gennem en årrække produceret fremragende reportager fra to af verdens allermest lukkede lande (Burma/Myanmar og Nordkorea), han har rapporteret om livsvilkår for de fattige i nogle af verdens fattigste lande og fokuseret på vestlige virksomheders og forbrugeres medansvar.

Timbuktu Prisen 2009

Tom Heinemann vinder Timbuktu Prisen 2009. Tom Heinemann har i mange år arbejdet med radio- og tv-dokumentarer som sin primære journalistiske platform, men i en form og med et indhold, der har gjort det muligt for ham at præge u-landsoplysning og journalistik på mange medieplatforme, primært i Danmark, men også i en række andre lande.