Timbuktu Prisen 2010

Thomas Aue Sobol vinder Timbuktu Prisen 2010. Den 33-årige freelance journalist har gennem en årrække produceret fremragende reportager fra to af verdens allermest lukkede lande (Burma/Myanmar og Nordkorea), han har rapporteret om livsvilkår for de fattige i nogle af verdens fattigste lande og fokuseret på vestlige virksomheders og forbrugeres medansvar.

Thomas Aue Sobol har primært arbejdet for trykte medier. I Danmark blandt andet for dagbladene Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad, Information og Politiken, samt Weekendavisen og en lang række tidsskrifter og magasiner. Derudover for en række skandinaviske dagblade.

Der er fokus på menneskers rettigheder og på menneskeretskrænkelser, samt på samspillet mellem Nord og Syd i hans journalistik. Der er tale om et langt journalistisk engagement og juryen er imponeret over både tyngden og bredden i hans produktion trods hans relativt unge alder. Hans journalistik er præget af, at han vender tilbage til områder og problemer, når de er ude af de fleste mediers søgelys. Det har ikke mindst været tilfældet med hans reportager fra Burma/Myanmar.

Thomas Aue Sobol fik i 2008 Kristian Dahls mindelegat.

Sobols forslag til nye projekter

Thomas Aue Sobol har to forslag til anvendelse af Timbuktu Prisen i relation til nye projekter.

Det ene er forslaget ”Burmesiske drømme – en rejse gennem et af verdens mest brutale regimer” og er netop en rejse tilbage til steder og personer, han tidligere har besøgt.

Det andet er et stort tværmedialt flygtningeprojekt med fokus på flygtningepolitik og flygtninges vilkår i de nærområder, der ofte omtales som et alternativ for flygtninge, der søger til Europa. Ikke mindst flygtningeprojektet har haft juryens interesse. Planen er et internationalt projekt blandt andet med et interaktivt verdenskort, der gør det muligt at klikke ind på flygtningesituationer verden over.

I et meget svært opløb mellem stærke nominerede finalister har Thomas Aue Sobol stået stærkt som repræsentant for den traditionelle journalistiske reportage båret af engagement og stor faglig dygtighed samt en evne til at nå ud til brede og forskellige målgrupper.

Det er på alle måder i overensstemmelse med kriterierne for tildelingen af Timbuktu Prisen.

Øvrige nominerede

Timbuktu Prisen uddeles på baggrund af indstillinger fra journalistiske kolleger. I 2010 modtog Timbuktu Fonden 21 indstillinger på 13 forskellige kandidater.

De to andre nominerede var journalist og fotograf Jørn Stjerneklar og organisationen DanWatch.

Citat

“Du insisterer på at holde fast, hvor andre for længst har givet slip. Og du er god til at sætte fokus på problemer og dilemmaer, der ellers ikke når mediernes spalter. For hvem er det eksempelvis, det går ud over, når vi andre ikke vil hjælpe, fordi vi er bange for at blive sat i forbindelse med en flok generaler?
Så er det den undertrykte befolkning, der bliver taget som gidsler”.

– Thomas Ravn-Pedersen, Formand for Timbuktu Fonden

Læs hele pris-talen her.

Læs mere

Thomas Aue Sobol valgte at benytte prisen fra Timbuktu Fonden til at producere undervisningsmaterialet Deadline Athen.

Deadline Athen har vundet flere priser, heriblandt en 1. plads ved Årets Pressefoto i Danmark og en 3. plads ved det amerikanske årets pressefoto.

Blandt mange flotte ord ved modtagelsen var bl.a.:

‘Kan ikke forestille mig noget bedre undervisningsmateriale om flygtninge og journalistisk end dette. Aktuelt, tankevækkende, nytænkende.’

Olav Hergel, journalist på Politiken